Ένας αμερικανικός υπέρ-υπολογιστής έσπασε το φράγμα του ενός teraflop επεξεργαστικής ισχύος, πραγματοποιώντας περισσότερους από 1.026 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς σε ένα δευτερόλεπτο.
Για την κατανόηση αυτής της ισχύος, ο Τόμας Ντ'Αγκοστίνο, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης της Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, εξήγησε ότι αν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έκανε υπολογισμούς 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, θα χρειαζόταν 46 χρόνια για να καταφέρει ολόκληρη η ανθρωπότητα αυτό που ο νέος υπολογιστής καταφέρνει σε μία ημέρα.
Το νέο μηχάνημα είναι περισσότερο από δύο φορές ταχύτερο από τον Blue Gne/L, τον μέχρι σήμερα ταχύτερο υπολογιστή του κόσμου. Ο νέος υπολογιστής, με το όνομα «δρομέας», κόστισε 133 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε από μηχανικούς της IBM. Θα χρησιμοποιηθεί κατά βάση για να λύνει απόρρητα στρατιωτικά προβλήματα αλλά και να υπολογίζει τη συμπεριφορά πυρηνικών όπλων το πρώτο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά την έκρηξη.
Προτού ξεκινήσει την απόρρητη δράση του όμως, θα χρησιμοποιηθεί από περιβαλλοντολόγους για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών, μελετώντας, αναλύοντας και προσομοιώνοντας διάφορα κλιματικά μοντέλα.
Η επεξεργαστική ισχύς του ενός petaflop - χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμοί το δευτερόλεπτο - θεωρείται ταχύτητα - ορόσημο στην πληροφορική. Μηχανήματα όπως ο «δρομέας» μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο μελέτης των επιστημών και της μηχανικής, αναφέρουν οι ειδικοί, αφού πλέον θα είναι δυνατή η σχεδόν άμεση απάντηση σε δύσκολα προβλήματα και η πραγματοποίηση πειραμάτων που στο παρελθόν χρειαζόταν μήνες για τη συλλογή αποτελεσμάτων.
Πηγή: www.kathimerini.gr (με πληροφορίες New York Times)
Τρίτη 10 Ιουνίου 2008
Ο νέος ταχύτερος υπολογιστής του κόσμου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου